Διαδικτυακό Λογισμικό Εργαστηρίου 'MediLab-i'
Το Διαδικτυακό Λογισμικό Εργαστηρίου ‘MediLab-i‘ είναι η έκδοση Web του λογισμικού ‘MediLab LIS‘. Είναι δηλαδή μία διαδικτυακή πλατφόρμα (web), τοπικά ή στο cloud, για τη διαχείριση των εργασιών των Ιατρικών εργαστηρίων. Επιτρέπει την άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, εργαστηριακού προσωπικού, ιατρών και ασθενών. Ένα εργαστήριο που λειτουργεί πάνω σε διαδικτυακή πλατφόρμα χαρακτηρίζεται ως ‘διαδικτυακό εργαστήριο’ καθώς επίσης ‘εργαστήριο Web’ ή ‘Εργαστήριο στο Cloud’ αν τα data του εργαστηρίου είναι στο Cloud.
Το διαδικτυακό λογισμικό αποτελεί μέρος του βασικού Πληροφοριακού Συστήματος Εργαστηρίου (LIS). Προσφέρει απομακρυσμένη πρόσβαση και αντίστοιχα παροχή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου. Με τον όρο ‘cloud’ εννοούμε κεντρικούς διακομιστές αποθήκευσης που βρίσκονται εκτός των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου. Ενδεχομένως μπορεί να βρίσκονται και σε άλλη χώρα. Στους διακομιστές αυτούς η πρόσβαση γίνεται πάντα εξ αποστάσεως.
Σήμερα, οι διαδικτυακές εφαρμογές μέσω προγράμματος περιήγησης Web, επιτρέπουν το χειρισμό όλόκληρου του εργαστηρίου. Οι εφαρμογές Web είναι αντίστοιχες με τις εφαρμογές τοπικού δικτύου υπολογιστών. Δεν υστερούν ούτε σε λειτουργικότητα, ούτε σε ταχύτητα, ενώ διαθέτουν μία σύγχρονη εμφάνιση.
Λόγω της προσβασιμότητας και της ευελιξίας τους οι εφαρμογές Web γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Όλο και περισσότεροι οργανισμοί χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να παρέχουν πληροφορίες στους συνεργάτες και τους πελάτες τους. Ταυτόχρονα εξοπλίζουν το προσωπικό τους με νέα εργαλεία παραγωγικότητας. Το Διαδίκτυο μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των εργαστηρίων. Επιπλέον προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου και μεγαλύτερη ευκολία στους απομακρυσμένους χρήστες.
Η διαδικτυακή λειτουργία του εργαστηρίου:
- βοηθά τους υπαλλήλους να εργάζονται από οπουδήποτε ή να δημιουργήσουν ένα εικονικό γραφείο στο σπίτι.
- συνδέει φορητούς υπολογιστές για πρόσβαση στο εργαστήριο και στις αποθηκευμένες πληροφορίες στο cloud.
- παρέχει μείωση της πολυπλοκότητας, έγκαιρη παράδοση και διαχείριση υψηλής ποιότητας.
Πλεονεκτήματα του εργαστηρίου που βασίζεται στο cloud
1.Μείωση κόστους
Η μετακίνηση ενός εργαστηρίου «στο cloud» σημαίνει ότι οι πόροι του, μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο διαδικτυακό αποθηκευτικό χώρο. Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε διακομιστή στο διαδίκτυο και όχι σε υπολογιστές-διακομιστές εντός του εργαστηρίου. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να μην επιβαρύνονται με τα έξοδα συντήρησης τοπικών διακομιστών. Η μετεγκατάσταση από τοπικούς διακομιστές σημαίνει μικρότερη ομάδα IT, χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και καλύτερη αξιοποίηση χώρων του ακινήτου. Για να γίνει μετάβαση στο Cloud το λογισμικό πρέπει να είναι Διαδικτυακό Λογισμικό Εργαστηρίου.
2.Ευκολία επικοινωνίας
Η επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων της υγειονομικής περίθαλψης, προσωπικού, ιατρών και ασθενών, αποτελούσε πάντα μια πρόκληση. Το cloud επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, σε εντολές, αποτελέσματα, πορίσματα και άλλα έγγραφα. Ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι κάθε εμπλεκόμενος έχει τις πιο πρόσφατες, ενημερωμένες πληροφορίες. Μέσω ασφαλών διακομιστών, οι ιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις απευθείας στα εργαστήρια. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα να μεταδοθούν με ασφάλεια απευθείας στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο του ασθενούς. Η χρήση ενός συστήματος πληροφοριών εργαστηρίου που βασίζεται στο cloud, μειώνει το κόστος λειτουργίας.
3.Επεκτασιμότητα
Το cloud παρέχει περισσότερες δυνατότητες και μεγάλη επεκτασιμότητα. Οι εφαρμογές Web προσαρμόζονται εξαιρετικά στον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου. Διατηρούν μία κεντρική εγκατάσταση του λογισμικού σε ένα διακομιστή στο cloud, αντί στα τερματικά των εργαζόμενων. Η ικανότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο διασφαλίζει ότι δεν γίνονται δύο φορές οι ίδιες εργασίες από διαφορετικές ομάδες. Το χαρακτηριστικό αυτό προσδίδει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο εργαστήριο και στον οργανισμό.
4.Συμβατότητα
Οι αναβαθμίσεις λογισμικού για επιτραπέζιους υπολογιστές ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει όταν το νέο σύστημα δεν μπορεί να διαβάσει αρχεία που έχουν δημιουργηθεί από προηγούμενη έκδοση του λογισμικού. Επίσης το λογισμικό ενός υπολογιστή μπορεί μετά από μία εγκατάσταση νέων εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος να εμφανίσει μερική ή ολική δυσλειτουργία.
Οι εφαρμογές Διαδικτύου ελαχιστοποιούν το πρόβλημα της συμβατότητας. Οποιεσδήποτε αλλαγές στην εφαρμογή γίνονται στον κεντρικό διακομιστή. Αποτέλεσμα είναι ότι όλοι οι χρήστες χρησιμοποιούν αυτόματα την πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής.
5.Ανεξαρτησία πλατφόρμας
Οι εφαρμογές του Διαδικτύου είναι αγνωστικές για τις πλατφόρμες, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση παρέχεται σε όλους, ανεξάρτητα μέσου.
6.Ισχύς σε φορητές συσκευές
Η φιλοξενία των πληροφοριών στο cloud προσφέρει πρόσβαση εξ αποστάσεως. Η μεταφορά δεδομένων από το cloud επιτρέπει σε συσκευές μεγέθους τσέπης να έχουν πρόσβαση σε σχεδόν άπειρο όγκο πληροφοριών χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο αποθήκευσης.
Το πλεονέκτημα που προσφέρει το cloud είναι η κατάργηση της ανάγκης για μεγάλες ομάδες πληροφορικής. Εφαρμόζεται τόσο στην αρχική εγκατάσταση όσο και στις επόμενες ενημερώσεις των τερματικών σταθμών ενός δικτύου. Το λογισμικό εγκαθίσταται στο cloud, προσπελάζεται από ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης και οι ενημερώσεις είναι άμεσα διαθέσιμες σε κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο cloud.
Υποδομή εργαστηρίου
Τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης εργαστηριακών δεδομένων αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας εσωτερικούς διακομιστές εντός του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι όσο αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων τόσο αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερη υποδομή. Οι διαδικασίες για την επέκταση της υποδομής, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Τα εργαστήρια και οι οργανισμοί στρέφονται τώρα σε παρόχους που παρέχουν υποδομές και λογισμικό στο cloud. Οι υποδομές αυτές προσαρμόζονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και ποσότητες δεδομένων.
Επιπλέον, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι λύσεις διαχείρισης δεδομένων στο cloud, παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Έτσι προστατεύεται το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο ενός οργανισμού, τα δεδομένα του.
Ασφάλεια Πληροφοριών
Η ασφάλεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των προμηθευτών λύσεων δημόσιου νέφους (cloud). Είναι πολύ επιζήμιο για έναν προμηθευτή να βρεθούν σε κίνδυνο τα αποθηκευμένα δεδομένα των πελατών του. Ως εκ τούτου, οι προμηθευτές δημόσιου cloud διαθέτουν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και συστημάτων ασφαλείας, σε σύγκριση με τις τοπικές δυνατότητες ενός οργανισμού. Διατηρούν επίσης τα συστήματά τους ενημερωμένα, με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις. Επομένως, τα συστήματα που παρέχει ο προμηθευτής cloud είναι πάντα σε άριστη κατάσταση και έτοιμα να προσαρμοστούν στις ανάγκες ενός πελάτη.
Η παροχή αυτού του ίδιου επιπέδου ευελιξίας, ασφάλειας και επεκτασιμότητας για ένα τοπικά εγκατεστημένο εργαστηριακό σύστημα ενός οργανισμού, είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Συνεπώς, οι οργανισμοί στρέφονται στην τεχνολογία cloud και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS), για να μειώσουν περαιτέρω το λειτουργικό τους κόστος και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Αντίγραφα ασφαλείας
Ένα σύστημα cloud παρέχει επιπλέον αυτοματοποιημένη και ευέλικτη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε διαφορετικές τοποθεσίες, για να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων λόγω προβλημάτων συστήματος είναι εξαιρετικά μικρός. Το cloud παρέχει επίσης έναν επεκτάσιμη υποδομή που μπορεί εύκολα να αυξηθεί ή να μειωθεί καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του οργανισμού.
Διαδικτυακό Λογισμικό Εργαστηρίου SaaS
Νεότερες λύσεις λογισμικού διαχείρισης εργαστηριακών δεδομένων παρέχονται πλέον ως «Software as a Service» (SaaS). Τα προϊόντα SaaS συνήθως εγκαθίστανται και αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Η εγκατάσταση και η συντήρηση της υποδομής για την εκτέλεση του λογισμικού είναι ευθύνη του προμηθευτή που παρέχει την υπηρεσία. Επιπλέον πλεονέκτημα του SaaS είναι ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός των ευθυνών μεταξύ του πελάτη και του προμηθευτή που παρέχει την υπηρεσία. Αυτή η προσέγγιση προσθέτει ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας για την διαφύλαξη της παραβίασης δεδομένων.
Ο προμηθευτής επικεντρώνεται στη φροντίδα ότι το λογισμικό/υπηρεσία εκτελείται για να παρέχει την καλύτερη εμπειρία στον πελάτη. Προσφέρει την υποδομή ώστε τα δεδομένα να συλλέγονται και να αποθηκεύονται με ασφαλή και ανθεκτικό τρόπο. Αντίστοιχα ο πελάτης επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές του ανάγκες, απελευθερωμένος από τεχνικά προβλήματα. Επιπλέον ο πελάτης έχει τη δυνατότητα της αύξησης ή της μείωσης του εξοπλισμού του cloud, καθώς αλλάζουν οι επιχειρηματικοί στόχοι. Αποτέλεσμα να διατηρείται ο οργανισμός ευκίνητος και ανταγωνιστικός, διατηρώντας πάντα τα δεδομένα του ασφαλή.
Μετάβαση του Εργαστηρίου από τοπικό σύστημα σε Cloud
Η μετάβαση από τοπικό σύστημα στο cloud προσφέρει:
- ένα ενιαίο, κεντρικό σύστημα που θα είναι προσβάσιμο από πολλές πλατφόρμες και συσκευές
- ενσωμάτωση και άλλων στοιχείων που προσφέρει το Web, όπως εργαλεία συνεργασίας, γραφικά στοιχεία και API
- παροχή μίας καλύτερης εμπειρίας χρήστη σε ένα ευρύτερο κοινό
- αύξηση της δέσμευσης των πελατών σας με το εργαστήριό σας
- περιορισμό του κόστους αδειών χρήσης και της συντήρησης λογισμικού και υλικού
- απόκτηση ενός καναλιού διανομής χαμηλού κόστους για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις ευρύτερες υπηρεσίες σας
Η διαδικασία επιλογής μιας λύσης SaaS δεν διαφέρει σημαντικά από οποιαδήποτε άλλη αγορά λογισμικού. Το λογισμικό επιλέγεται ώστε να καλύπτει τις επιχειρηματικές ανάγκες για τις οποίες προορίζεται. Η ευελιξία που παρέχει το λογισμικό, πρέπει να καλύπτει και τις αναμενόμενες μελλοντικές ανάγκες. Πρέπει επιπλέον να προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία τελικού χρήστη.
Διαδικτυακό Λογισμικό Εργαστηρίου ‘MediLab-i’
Το Διαδικτυακό Λογισμικό Εργαστηρίου ‘MediLab-i’ είναι ένα διαδικτυακό λογισμικό (HTML), κατάλληλο για λειτουργία μέσω περιηγητή web. Εγκαθίσταται είτε τοπικά μέσα στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου, είτε στο cloud.
Αποτελεί συμπλήρωμα της εργαστηριακής πλατφόρμας ‘MediLab LIS’ με την οποία συλλειτουργεί ταυτόχρονα και αρμονικά. Συμπεριλαμβάνει δυο κύρια υποσυστήματα: Το ‘MediLab-i Order’ που επιτρέπει την απομακρυσμένη εισαγωγή αιτήσεων εξετάσεων, και το ‘MediLab-i View’ που επιτρέπει την επισκόπηση των αποτελεσμάτων ασθενών, μόλις οι υπεύθυνοι ιατροί των εργαστηρίων τα εγκρίνουν για εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
1. Χρήση από Ιατρούς
Το ‘MediLab-i’ είναι σε χρήση τόσο από τους Ιατρούς όσο και από τους ασθενείς – εξεταζόμενους. Ένας Ιατρός ως θεράπων ιατρός ασθενούς, με την πρόσβαση που διαθέτει, μετά την εγγραφή του στο σύστημα, συνταγογραφεί προς το φορέα Υγείας τις εξετάσεις για τη διάγνωση του ασθενούς. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ο θεράπων ιατρός, έχει πρόσβαση στα αποτελέσματά τους. Προϋπόθεση είναι οι ιατροί του εργαστηρίου να τα έχουν εγκρίνει και διαθέσει στο δικτυακό τόπο για εξουσιοδοτημένη επισκόπηση. Μία επιπλέον προϋπόθεση είναι φυσικά, ο ασθενής να έχει εξουσιοδοτήσει τον ιατρό, προκειμένου αυτός να έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα των εξετάσεών του ασθενούς.
2.Χρήση από ασθενείς
Αντιστοίχως, ο ασθενής, αφού ο φορέας υγείας του χορηγήσει τη δυνατότητα πρόσβασης, εισέρχεται στο δικτυακό τόπο και επισκοπεί τα αποτελέσματα των εξετάσεών του. Επιπλέον μπορεί να τα εκτυπώσει ή να τα αποστείλει με e-mail στον θεράποντα ιατρό του. Όλες οι παραπάνω εργασίες γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω του προγράμματος περιήγησης (browser). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη διαδικτυακή πύλη εργαστηριακών αποτελεσμάτων (Lab Results Portal).
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, το εργαστήριο και ευρύτερα η υγειονομική περίθαλψη, επωφελείται ιδιαίτερα από την εξοικονόμηση κόστους, την ευκολία επικοινωνίας, τη μεγαλύτερη ασφάλεια και την αυξημένη λειτουργικότητα που προσφέρει η λύση cloud. Τα σύγχρονα εργαστήρια εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στο cloud, ως ένα μέρος της στρατηγικής τους για το μέλλον.